torsdag 25. august 2011

Hjemmebakt brød

Må fortelle hvordan det gikk med brødene jeg lagde deigen til i går. 
Jo, det gikk veldig bra!
De smakte kjempe godt, spesielt godt med brunost og smør!


Det jeg synes genialt med oppskriften, er at man ikke trenger å dra fram kjøkkenmaskina (for det føler jeg kan være skikkelig tiltak.) 
Eneste man trenger er; en tresleiv, en stor bolle med lokk eller plastfolie til å dekke bollen, vekt og desilitermål. 
Også er det bare å blande alt i sammen, røre litt rundt også er deigen fiks ferdig! 
Den må jo stå i kjølesket en tid, men det tenker man jo ikke over.
 

Forresten står det i oppskrifta at man kan steke brødene rett på et stekebrett, jeg prøvde dette og det funka ikke for min del! De bare bretta seg utover plata og vart flate og rare. Men kan jo være at jeg gjorde noe feil.  

Ingredienser
  • 0,5 pk gjær (fersk eller tørr)
  • 7,5 dl vann (romtemperert)
  • 5 dl melk (romtemperert)
  • 600 g sammalt hvetemel, grovt eller fint
  • 700 g hvetemel
  • 100 g solsikkekjerner
  • 50 g linfrø, knuste
  • 1 ts salt
Fremgangsmåte 

Dette blir to brød. 


Deigen skal forheve i 12-24 timer og etterheve i 1 ½ time
Deigen må stå 1-2 timer på kjøkkenbenken for å få romtemperatur før den bakes ut
Stekes på 240 grader i 5 minutter og på 220 grader i 35 minutter



Bruker du fersk gjær, starter du med å smuldre gjæren i en stor bolle og heller vann og melk over. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett resten av ingrediensene, inklusive tørrgjæren (hvis det er det du bruker), også rører man bare til alt er godt blandet. For å få maks uttelling av sunnheten i linfrøene, er det best å knuse dem før du har dem oppi deigen. Noen butikker selger ferdig knuste. Men du kan greit knuse dem i en morter. Dekk til bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i 12-24 timer.

Ta bollen ut av kjøleskapet og la deigen bli romtemperert. Dryss et godt lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen over. 


Del deigen i 2 med en kniv eller deigskrape. Ikke riv! Inni deigen har gjæren nå lagd mange lufthull, og disse vil vi gjerne ha i de ferdige brødene også, så nå gjelder det å behandle deigen forsiktig. Du skal derfor ikke kna den. Bare brett inn kantene en gang før du snur deigen rundt, slik at den glatteste siden kommer opp. Form så deigklumpene til avlange brød og legg dem over på stekebrettet. Har du to avlange former som du bruker å servere brød i, eller andre egnede former, kan du legge kleder oppi dem, strø dem med mel og la brødene etterheve der. Legg den glatteste og fineste siden ned i forma. Legg et bakeklede over brødene og la dem etterheve. I mellomtiden setter du på stekeovnen og setter inn bakestein på den nederste rillen hvis du har. 


Har brødene etterhevet i form og du skal steke dem på bakestein, hvelver du dem over på en bakespade. Dryss litt mel på den først. Uten bakestein hvelver du brødene over på stekebrettet. Bruk en ultrakvass kniv til å skjære noen snitt i brødene før du setter brettet inn på nederste rille i stekeovnen eller lemper dem over på bakesteinen. Skru ned varmen etter de første 5 minuttene. 

Kakk på undersiden av brødene for å sjekke om de er gjennomstekte. Får du en hul lyd, tar du dem ut og legger dem over på en bakerist til avkjøling. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar